Religieus geweld lijkt af te nemen (9 aug. 2018)

Meer dan 200 gevallen van schendingen van de godsdienstvrijheid werden geregistreerd in 2017 en de meeste werden uitgevoerd door niet-statelijke actoren, aldus de mensenrechtengroepering Wahid Foundation op woensdag (08/08).
De Wahid Foundation liet in haar jaarverslag weten, dat de 213 geregistreerde zaken van vorig jaar een stijging van 4 procent is ten opzichte van 2016. De toename is echter kleiner dan in voorgaande jaren. Ter vergelijking: in 2015 zijn 190 gevallen geregistreerd, een toename van 20 procent ten opzichte van 2014.

FPI is volgens het rapport de belangrijkste veroorzaker van religieus geweld. En er is te weinig gedaan door wetshandhavers om het in toom te houden.
“Als gevolg hiervan is deze organisatie niet afgeschrikt. Integendeel, dit laat zien dat de acties van FPI niet volledig worden opgemerkt door de wet,” aldus het rapport.

De Wahid Foundation merkt op, dat er meer en meer inspanningen zijn geleverd door de staat en de samenleving om diversiteit, religieuze vrijheid en verdraagzaamheid te bevorderen.
Inspanningen van de staat worden geleid door de politie, terwijl niet-statelijke initiatieven worden aangestuurd door interreligieuze gemeenschappen, Ansor (de jeugdafdeling van Nahdlatul Ulama) en maatschappelijke organisaties.
De stichting heeft in 2017 398 positieve initiatieven geregistreerd, een toename van 64 procent ten opzichte van 2016.
Een van de meest prominente voorbeelden van vorig jaar was de uitspraak van het Grondwettelijk Hof waardoor volgers van inheemse godsdiensten hun geloofsovertuiging in hun nationale identiteitskaarten konden laten erkennen.
– Bron: Jakarta Globe

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

11 201811 201611 2017


 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s