Commentaar: positie vice-president (13 aug. 2018)

Commentaar van de “Jakarta Post”:
Waarom maakt iedereen zo’n ophef over de keuze van een running mate voor Joko “Jokowi” Widodo en in mindere mate van Prabowo Subianto? De echte wedstrijd voor wat de kiezers betreft, is tussen de twee presidentskandidaten op 17 april 2019.
Een VP (vice-president), eenmaal in functie, is slechts een “reserveband”, die gebruikt zal worden voor het gemak van de president. Hoeveel invloed of macht een vicepresident heeft, wordt uiteindelijk bepaald door de president en door zijn werkrelatie met zijn plaatsvervanger. Vraag naar vroegere en huidige vice-presidenten. Ze waren altijd de nummer twee. Misschien zelfs een verre nummer twee.
De zittende president Jokowi kreeg donderdag veel kritiek op zijn keuze voor Ma’ruf Amin, de voorzitter van de Indonesische Ulema Raad (MUI), die een aantal twijfelachtige track records heeft over religieuze tolerantie. Op een veel kleinere schaal werd uitdager Prabowo ook aangevallen door zijn supporters voor het kiezen van zakenman Sandiaga Uno.
De invloed, die de 75-jarige Ma’ruf zal hebben, hangt af van welke functies de president hem toewijst. Net als Kalla (de huidige VP) zal hij merken, dat Jokowi hem gebruikt wanneer het hem uitkomt, maar houdt hem op afstand, als hij dat niet is.
Alle zorgen dat Ma’ruf zo’n enorme invloed zal hebben op het beleid van Jokowi zijn gewoon overdrijving. Jokowi’s records omtrent mensenrechten, verdraagzaamheid en vrijheid (spraak, religie, associatie, enz.) komen alleen voor zijn rekening. Alle tekortkomingen van zijn kant zullen op hem worden aangerekend en niet op de VP.
– Zie voor het hele artikel: Jakarta Post

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

De huidige VP, Kalla

1 kalla

De nieuwe VP in 2019, Ma’ruf Amin ?

1 mah,,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s