Grootste moslim-organisaties veroordelen vonnis in zaak “te luide moskee” (23 aug. 2018)

Een Chinees-Indonesische vrouw van het boeddhistische geloof is op 21 aug. 2018 door een rechtbank in Medan (Sumatera) veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf wegens klagen over het volume van de azan (islamitische oproep tot gebed) uit een luidspreker van een moskee bij haar huis.
Meiliana zei naar verluidt dat de azan “te luid” was en  haar  “pijn” deed en vroeg een buurman om het volume van de luidspreker te verlagen.
* Inmiddels heeft Amnesty International geprotesteerd tegen deze uitspraak.
Amnesty International Indonesia heeft geëist dat de Chinees-Indonesische vrouw onmiddellijk wordt vrijgelaten uit de gevangenis, en zegt, dat klagen over het volume van een luidspreker geen strafbaar feit is.
“Deze belachelijke beslissing is een flagrante schending van de vrijheid van meningsuiting”, zei uitvoerend directeur Usman Hamid van Amnesty International Indonesia in een verklaring die dinsdag is vrijgegeven.
Bron: http://www.thejakartapost.com/news/2018/08/22/melianas-blasphemy-conviction-ludicrous-amnesty-international.html
* Nahdlatul Ulama (NU) en Muhammadiyah, de grootste moslimorganisaties in Indonesië, hebben kritiek geuit op de godslasteringovertreding tegen Meliana, een inwoner van Tanjung Balai, Noord-Sumatra, wegens klagen over het volume van adzan (een oproep tot gebed).
Het hoofd van de juridische afdeling van NU Robikin Emhas zei, dat het zeggen dat de adzan te luid was, geen godslastering is zoals gedefinieerd in de artikelen 156 en 156a van het Wetboek van Strafrecht.
“Ik zie niet in hoe het gezegde ‘adzan is te hard’ een uiting is van haat of vijandigheid jegens een bepaalde groep of religie, ‘zei Robikin in een verklaring op dinsdag.
Hij voegde eraan toe dat hij hoopte dat autoriteiten zouden afzien van het gebruik van het blasphemy-artikel als “een instrument om de vrijheid van meningsuiting te onderdrukken”.
– Bron:
http://www.thejakartapost.com/news/2018/08/22/nu-muhammadiyah-criticize-meiliana-blasphemy-verdict.html
http://jakartaglobe.id/news/blasphemy-conviction-buddhist-woman-seen-threat-freedom-expression/

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s