Veel protesten vanuit moslim-hoek tegen vonnis “te luide moskee” (26 aug. 2016)

De veroordeling tot 1,5 jaar gevangenisstraf voor een boeddhiste in Medan (Sumatera), die klaagde over een te luide luidspreker van een moskee, voor oproep tot gebed, heeft geleid tot erg veel protesten in Indonesie, met name vanuit de moslim-hoek.
Alle protesten komen erop neer, dat een uitspraak van iemand, die vindt dat de luidsprekers van een moskee te hard zijn, toelaatbaar is, en geen godslastering is.
Inmiddels is beroep ingesteld tegen het vonnis.
De NU en de Muhammadiya, de 2 grootste moslim-organisaties, hebben laten weten het niet eens te zijn met dit vonnis.
Amnesty International heeft geprotesteerd tegen deze uitspraak. Amnesty International Indonesia heeft geëist, dat de Chinees-Indonesische vrouw onmiddellijk wordt vrijgelaten uit de gevangenis, en zegt, dat klagen over het volume van een luidspreker geen strafbaar feit is.
De minister van Godsdienstzaken, Lukman H. Saifuddin, is het eveneens niet eens met de uitspraak. “Naar mijn mening kan artikel 156a van wet nr. 1/1965 [over blasfemie] met betrekking tot het geval van Meiliana niet als een onafhankelijke variabele worden gebruikt, omdat het afhankelijk is van de context. ‘
Lukman wees ook op Instructie nr. 101, uitgegeven door het Directoraat-generaal voor overheidsaangelegenheden van het ministerie van Godsdienstzaken in 1978, dat het gebruik van sprekers in gebedshuizen regelt. De instructie bepaalt onder meer, dat Koranrecitaties ten vroegste 15 minuten voorafgaand aan de oproep tot gebed kunnen worden uitgezonden via de luidspreker.
Vice-president Jusuf Kalla, die tevens voorzitter is van de Indonesische Moskeeënraad (DMI), vindt, dat wettelijke veroordeling wegens een klacht overbodig was.
“Natuurlijk moeten inwoners die [moskeeën vragen om het volume van sprekers te verlagen] niet vervolgd worden […] Het is een acceptabel verzoek om te doen, zelfs de DMI heeft moskeeën gevraagd om hun luidsprekers op een aanvaardbaar volume in te stellen”.
Ma’ruf Amin, running mate van president Jokowi voor de presidentsverkiezingen in 2019 en tevens een zeer invloedrijk moslim-geleerde, betreurde eveneens deze uitspraak.
Veel Indonesische maatschappelijke organisaties hebben de gevangenneming van de boeddhistische vrouw afgekeurd.
Bronnen:
Jakarta Post
Jakarta Globe

Eerder bericht op deze site: link

———————————————————-

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

 

 

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s