Beschouwing over herdenkingen nederlands verleden in Indonesie (31 aug. 2018)

In “The Jakarta Post” verscheen een arikel over het nederlandse verleden in Indonesie, en de Indie-herdenkingen in Nederland.
Voor het volledige artikel zie: Jakarta Post

De betrokkenheid van de Nederlandse regering bij de Nederlandse koloniale geschiedenis verraadt een neokoloniale denkwijze doordrenkt met noties van morele superioriteit en witte onschuld.
De Nederlandse regering heeft zich nooit volmondig verontschuldigd voor 350 jaar Nederlandse koloniale overheersing en agressie. Het heeft officieel 17 augustus niet eens officieel erkend als onafhankelijkheidsdag van Indonesië. In plaats daarvan blijft de Nederlandse regering vasthouden op 27 december 1949 – de dag waarop Nederland de soevereiniteit overdroeg aan Indonesië.

De Indonesische slachtoffers van 350 jaar Nederlandse koloniale bezetting worden nog steeds niet officieel herdacht door de Nederlanders. In feite zien veel Nederlanders het koloniale tijdperk nog steeds als een “glorieus” tijdperk, dat de nadruk legt op het Nederlandse vernuft en commerciële instinct.
Vooroorlogs Nederlands-Indië is nog steeds een idylle in plaats van een gebied waar de Nederlanders betrokken waren bij onderdrukking, uitbuiting, plundering, extreem geweld en zelfs genocide.
Deze positieve verbeeldingskracht van het koloniale tijdperk herinnert aan de ‘witte onschuld’, die werd opgeworpen door professor Gloria Wekker: de aanhoudende overtuiging dat Nederlanders helden en slachtoffers zijn, en geen daders. Bewijs van het tegendeel veroorzaakt cognitieve dissonantie en wordt verworpen, geweigerd of gebagatelliseerd.

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

De ultieme vernedering van een trotse sultan, Sultan Paku Buwono X van Surakarta, aan de arm van de nederlandse gouverneur-generaal. Het was gebruikelijk dat de soesoehoenan en de Nederlandse gouverneur-generaal arm in arm liepen als “grootvader en kleinzoon”. 

1 sul

1 indo,

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s