Hoe wreed waren de nederlanders in Ned. Indie ? (9 sept. 2018)

Het onderstaande is een deel van een beschouwing van: Endy M. Bayuni, gepubliceerd in the Jakarta Post, augustus 2018.
Voor het hele artikel (engels), zie link

Foto: Moord op Banda, 1621. Schilderij door een moderne lokale schilder waarop een historische gebeurtenis wordt verbeeld: in 1621 werd een groot deel van de bevolking van Banda vermoord door Jan Pieterszoon Coen. 


Zoals veel mensen die na de onafhankelijkheid zijn geboren, had ik geen ervaring met het leven onder de Nederlandse overheersing om te kunnen zeggen hoe slecht of goed het was. Op school hebben we zeer weinig geleerd over de aard van het kolonialisme.
Maar dat is precies de vraag. Hoeveel weten we over hoe onze voorouders leefden gedurende die 300 jaar, toen we wisten dat ze thuis werden gedood, gemarteld, verkracht, onderdrukt, tot slaaf werden gemaakt, als slaven in het buitenland werden verkocht, tot dwangarbeid gedwongen werden, naar ballingschap werden gestuurd, als niet-burgers behandeld werden in eigen land en ontdaan van alle waardigheid als mensen?
Als we kijken naar de beschikbare literatuur in Indonesië, Nederland of waar dan ook, weten we heel weinig over de vernedering die ze moesten doorstaan.

De Nederlandse literatuur van de 17e, 18e en 19e eeuw is gevuld met verheerlijking van hoe hun kleine land de wereld regeerde om de rijkste natie op aarde te worden. De VOC, de Nederlands-Indische Compagnie, is geprezen als de eerste echte multinationale onderneming.
Helemaal afwezig is de wreedheid en brutaliteit, toen Nederland de controle over de specerijenhandel en de transatlantische slavenhandel kreeg. Deze staan niet in hun collectieve geheugen.
– Het volledige artikel in de Jakarta Post: link

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s