De “pawang hujan”, de regen-sjamaan (10 sept. 2018)

Het onderstaande is een vertaling van een deel van een artikel uit de Jakarta Post.
Voor het volledige artikel,  klik hier

———————————————————-

September markeert het begin van de wisseling van de seizoenen, van droog tot nat, in verschillende regio’s in Indonesië. Degenen, die buitenevenementen zouden willen zullen kiezen voor binnen-alternatieven, maar niet de gemiddelde Indonesiër, dankzij het bestaan van “pawang hujan” (regenschamanen), wiens taak, volgens lokale overtuigingen, het is om de regen te vertragen (sommige zeg doorschakelen), totdat het buitenevenement voorbij is.

Raditya Adi Nugraha, een freelance projectmanager, die vaak samenwerkt met lokale evenementenorganisatoren, is gewend om met de pawang hujan te werken. “Ik werk bijna altijd met de pawang hujan bij elk buitenevenement”, vertelde hij maandag aan The Jakarta Post.
Volgens Raditya hoeft de sjamaan niet eens aanwezig te zijn op de locatie. “Normaal betalen we ze gewoon van tevoren. Er zijn meestal geen speciale verzoeken van de pawang hujan, behalve dat wij tijdens het evenement ons gedrag en onze woorden moeten bekijken. Het kan via de telefoon worden gedaan, “zei Raditya.

Om zijn regenafleidingsritueel te starten, reciteert Mas Eko een Korangezang duizend keer en reciteert hij gebeden in de buurt van een waterbron van de locatie of in een nabijgelegen moskee. “Toen ik mijn werk in Turkije deed, was de moskee 10 kilometer van de locatie verwijderd, dus het is geen vereiste. Ik kan gewoon mijn werk doen op de locatie, zolang er een waterbron is. Tot nu toe waren er altijd waterbronnen op de locaties. “

Het 1000 keer reciteren kost normaal ongeveer drie uur. Om de gezangen bij te houden, heeft Mas Eko een metalen teller. Op dagen met zware regen, zal hij meer dan duizend keer zingen en bidden om de regen weg te houden, zodat de gebeurtenis die hij “bewaakt” ononderbroken zal doorlopen.
Voor het volledige artikel,  klik hier

——————————————————————

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s