Viering installatie Vorst van Mangkunegara (24 sept. 2014)

De vorst van Mangkunegara (Surakarta, Java), Kanjeng Gusti Pangeran Adipati Arya (KGPAA) Mangkunegara IX, en honderden gasten genoten van de heilige dans, die vorst Mangkunegara I meer dan 250 jaar geleden maakte.
De dans, uitgevoerd door zeven dansers, is bekend als Bedhaya Ketawang Alit en toont de strijd tussen Raden Mas Said, ook bekend als Prins Sambernya, die later de titel kreeg van Mangkunegara I en Nederlandse troepen in Ponorogo in 1752.
Ondanks het door oorlog geïnspireerde verhaal, zijn de bewegingen van de dansen, bekend als Bedaya Anglir Mendung, sierlijk terwijl ze toch de indruk van dapperheid behouden. Ze combineren breekbaarheid met een demonstratie van superioriteit van vrouwelijke soldaten bij het gebruik van pijlen als hun wapen. De dans is gemaakt om de troepen van Ladrang Mangungkung en Jayeng Rasta, de vrouwelijke krijgers van Mangkunegaran, te eren.
Voor het volledige artikel, zie link

Over het vorstendom Mangkunegara:
De Mangkoenegara regeerde een van de vier ‘zelfsturende’ vorstenlanden in het voormalige Nederlands-Indië. Het erfelijke vorstendom Mangkoenegara werd op 17 maart 1757, bij het verdrag van Salatiga opgericht.
Het vorstendom Mangkoenegara, werd geregeerd door een jongere tak van de Pakoeboewonodynastie van het soenanaat Soerakarta. Hoewel in rang niet gelijk aan de soenan, die ook in Soerakarta zijn kraton had, kon de Mangkunegara vorst door de omvang van zijn leger (zowel cavalerie, infanterie als artillerie) en de grootte van zijn vorstendom (grofweg de helft van het soenanaat) toch een eigen beleid voeren. Traditioneel waren de Mangkoenegara vorsten sterk nederlandsgezind. Deze Nederlandsgezindheid leidde ertoe dat Mangkoenegara, evenals het soenanaat Soerakarta, na de onafhankelijkheid van Indonesië zijn politieke onafhankelijkheid verloor, dit in tegenstelling tot het meer nationalistische sultanaat Jogjakarta en het vorstendom Pakoealaman.
Voor meer info zie link

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

De dans Bedhaya Ketawang Alit

1 tari

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s