Dodelijk voetbalgeweld (28 sept. 2018)

Een supporter uit Jakarta, Haringga Sirila, werd op 26 september 2018 gedood in aanloop naar de wedstrijd Persib Bandung tegen Persija Jakarta in het Bandung Lautan Api Gelora Stadium (GBLA).
De dood van Haringga Sirila heeft het voetbalhooliganisme van Indonesië opnieuw in de schijnwerpers gezet en het land gedwongen na te denken over de vraag, of het voetbal verdient, een populaire sport, die een nationaal tijdverdrijf is geworden ondanks een gebrek aan prestaties op internationaal niveau.

De 23-jarige supporter van Persija Jakarta werd doodgeslagen door een groep aanhangers van Persib Bandung voor een hooggespannen voetbalwedstrijd tussen Persib en Persija in het Gelora Bandung Lautan Api Stadion op zondag.
Een Persib-supporter, die anonimiteit vroeg, vertelde The Jakarta Post dat de supporters van Persib fans hadden gevraagd die naar het stadion wilden gaan om hun ID’s te tonen.
Haringga had een Jakarta ID, dus hij werd achtervolgd en vervolgens doodgeslagen. Hij was geslagen, geschopt en gebruikte gereedschap om hem te verslaan. In een wijdverspreide video van de moord wordt Haringga gezien om hulp te vragen aan degenen die ervoor kiezen om werkeloos te blijven.

Haringga is zeker niet de eerste voetbalfan die wordt gedood door andere voetbalfans.
Hoe konden Indonesische voetbalfans zo gewelddadig zijn?

Voorzitter Edy Rahmayadi van de Indonesische Voetbalbond(PSSI)
Commentatoren gaven de PSSI (de Indonesische Voetbalbond) de schuld van een gebrek aan veiligheid. Edy ontkende de aantijging en zei dat de politie het aantal officieren had  verhoogd naar 4.300 (was 1500) vóór de wedstrijd van zondag in afwachting van geweld.

Na de dood van een Persita-supporter in oktober 2017, beweerde Edy Rahmayadi (voorzitter van de Indonesische Voetbalbond PSSI), dat de supporters nog steeds ‘emotioneel, ongeschoold en onvolwassen’ waren. Bij het incident namen Edy’s ondergeschikten in het leger deel aan de oproer, zoals gerapporteerd door tirto.id.
– Zie voor het hele artikel (engels): Jakarta Post

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

Reconstructie politie

16

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s