Kunstenaars protest op Bali wegens massatoerisme (21 okt. 2018)

Het onderstaande is een deel van een artikel, overgenomen uit NRC.nl. Zie daar voor het hele artikel.

Kunstenaar Made Bayak maakt zich zorgen over het massatoerisme op Bali, het eiland waar hij is opgegroeid. „Ons kleine eiland raakt vol met goedkoop toerisme. We moeten proberen de balans tussen natuur en mensen te herstellen”, zegt Bayak.

Waar het om de bescherming van hun cultuur en religie gaat, vinden Balinezen het moeilijk om tegenwicht aan de massa’s toeristen te bieden. Toeristen die yoga-houdingen in tempels aannemen om een mindful foto op sociale media te kunnen zetten, vinden ze nog tot daar aan toe. Maar laatst was een toerist pardoes bovenop een – voor hindoes heilig – altaar gaan zitten voor een foto, tot ontzetting van veel inwoners. De gouverneur van Bali zei in reactie daarop dat hij overweegt om de toegang tot tempels voor toeristen te beperken.
Balinezen zien tempels als het paleis van hun goden. Ze verwachten dus dat de tempels van hogerhand wel beschermd worden, legt Gede Edi Saputra uit, een hindoeïstische priester die ook in de tentoonstelling aan het woord komt.
Wie toch een grens overgaat, „zal straf krijgen”, zegt hij. Diegene wordt ziek of raakt op een andere manier gewond.


Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s