Commentaar Jakarta Post op 4 jaar Jokowi (24 okt. 2018)

Na vier jaar president Joko “Jokowi” Widodo, heeft Indonesië de bouw van nieuwe wegen, tolwegen, zeehavens en luchthavens gezien die het verkeer van goederen en mensen hebben bespoedigd en basisdiensten hebben gebracht naar plaatsen die voorheen moeilijk toegankelijk waren.
De keteneffecten van het besluit om van infrastructuur een prioritaire agenda te maken, zijn overkoepelend. Volgens de gegevens van Statistics Indonesia (BPS) heeft het land  dalende armoedecijfers laten zien, terwijl de relatief stabiele prijzen van basisproducten, zoals te zien aan de lage inflatie en de stijging van de gezinsuitgaven, de economie hebben helpen groeien. Dit kan niet los worden gezien van de enorme infrastructuurontwikkeling die de administratie van Jokowi heeft geprioriteerd.

Aan de andere kant: de regering van Jokowi heeft een wet uitgevaardigd, die de staat toestaat elke massaorganisatie te verbieden zonder een eerlijk proces. Aanvankelijk was het de bedoeling om de hard-line groep Hizbut Tahrir Indonesia te bevriezen, maar niemand kan garanderen, dat het niet zal worden gebruikt om groepen aan te sturen, die in de toekomst van cruciaal belang zijn voor de regering.

Bescherming van de mensenrechten is een ander gebied waar de administratie van Jokowi niet in is geslaagd, zoals blijkt uit zijn aanhoudende gebrek aan zijn eigen beloftes om vroegere schendingen van de mensenrechten, zoals de massamoorden van vermeende communistische sympathisanten in het midden van de jaren zestig, aan te pakken. Afgelopen vrijdag gaf de Nationale Commissie voor de Rechten van de Mens een rode stip aan de onvervulde inzet van Jokowi voor mensenrechten.

Sommigen hopen misschien dat Jokowi zal veranderen, maar met de presidentsverkiezingen om de hoek zal hij waarschijnlijk populistisch beleid bevoordelen om zijn steun te behouden en uit te breiden over kwesties, die verband houden met mensenrechten en democratie, die in de derde wereld worden gezien als een zorg van de elite. Het leven is niet beter of slechter onder Jokowi dan in het verleden, en de kiezers zullen deze gegevens in gedachten houden bij het uitbrengen van hun stemmingen in april.
– Voor het hele artikel, zie Jakarta Post


Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s