Jakarta Post: de invloed van de KPK (anti-korruptie) op de verkiezingen (2 nov. 2018)

Traditioneel hangt het aantal politieke partijen meestal af van welk type kiesstelsel in een bepaald land wordt gebruikt. Een proportioneel systeem levert meestal een groter aantal partijen op, terwijl een first-past-the-post systeem zal resulteren in een kleiner aantal partijen.
Indonesië is uniek. Ervaringen uit het verleden laten zien, dat politieke partijen, die het doelwit zijn van de Corruption Eradication Commission (KPK)  uiteindelijk de steun van kiezers zouden kunnen verliezen. De Nationale Mandaatpartij (PAN) moet bezorgd zijn over zijn vooruitzichten bij de algemene verkiezingen in 2019 en andere toekomstige verkiezingen, nu zijn senior politicus Taufik Kurniawan, een van de plaatsvervangende vooorzitters van het  parlement, als verdachte is aangemerkt in een korruptie-zaak.

De KPK heeft eerder prominente partij-leden als verdachten aangemerkt en het effect was verwoestend. De Democratische Partij, op het hoogtepunt van zijn macht, rond de tijd toen de toenmalige president Soesilo Bambang Yudhoyono zijn eerste termijn in 2009 afsloot, kreeg meer dan 20 procent van de stemmen bij de algemene verkiezingen, vertaald in 95 zitplaatsen in het parlement. Kort daarna lanceerde de KPK een onderzoek naar enkele van de prominentste politici van de partij, waaronder partijvoorzitter Anas Urbaningrum, partij-penningmeester Muhamad Nazarudin en wetmaker Angelina Sondakh. Vijf jaar later in de algemene verkiezingen van 2014 oogstte de partij slechts 10 procent van de stemmen.

Zo is het ook vergaan met de Prosperous Justice Party (PKS), die ooit een baken van hoop, die campagne voerde voor goed bestuur en transparantie. In 2004 kreeg de partij meer dan 7 procent van de stemmen bij de algemene verkiezingen en er werd verwacht dat ze in de toekomst meer zouden krijgen. In 2014, een jaar nadat partijvoorzitter Luthfi Hasan Ishaq werd gearresteerd door de KPK, stortte de populariteit van de partij in en werden slechts 17 zetels in het parlement gehaald, tegen 38 zetels in 2004.
– Voor het volledige artikel, zie Jakarta Post


Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie