‘Morele paniek’ richt zich op de LGBT-gemeenschap in Indonesië (19 nov. 2018)

Foto hierboven: demonstranten gingen hadden acht eisen, waaronder verdraagzaamheid, diversiteit en gezondheidsrechten voor vrouwen, eliminatie van geweld tegen vrouwen, bescherming van de leefomgeving en vrouwelijke werknemers, verbetering van de vertegenwoordiging van vrouwen in het politieke toneel en eliminatie van discriminatie en geweld tegen lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgender (LGBT) gemeenschappen. (JP / Ni Nyoman Wira)

Budi Ahmad leefde openlijk als een homoseksuele man zonder de angst om een ​​doelwit te worden voor geweld in ’s werelds grootste moslim-meerderheid natie. Niet meer.
Het land van 260 miljoen is in de greep van een morele paniek, met critici, die zeggen dat de kwetsbare LGBT-minderheid wordt gebruikt als een politieke bokszak in de aanloop naar de verkiezingen van 2019.
Hardline-retoriek en een reeks arrestaties hebben bij de gemeenschap angsten veroorzaakt.
“Er kan meer vervolging zijn en we zijn bang dat het publiek waakzaam wordt”, zei Ahmad, die met een pseudoniem praatte met AFP.
De 29-jarige, uit een klein stadje in de provincie West Sumatra, zei dat familie en vrienden in het gebied zich al lang weten van zijn seksuele geaardheid.
Maar hij zei, dat de publieke stemming steeds slechter wordt en dat hij nu geconfronteerd wordt met toenemende vijandigheid.
“Mensen kijken naar mij waar ik ook heen ga, sommigen vermijden mij”, zei Ahmad over zijn niet-traditionele mannelijke imago.
“Als ik nu bijvoorbeeld geld van de pinautomaat haal, zijn er mensen die me aanstaren. Het was nog nooit zo erg.”

Maar het recente politieoptreden komt tegen de achtergrond van een recente ruk naar religieus conservatisme.
De verschuiving, geleid door steeds krachtiger wordende hardliners, heeft de reputatie van Indonesië ten aanzien van de gematigde islam beschadigd.

Vorige week marcheerden duizenden anti-LGBT-demonstranten buiten de hoofdstad Jakarta, zoals sommige lokale politici riepen om carte blanche te krijgen om leden van de minderheid te “rehabiliteren”.
Verschillende moskeeën in West-Java werden onlangs door de lokale overheid aangezet tot het houden van preken over de gevaren van homoseksualiteit.
En de grootste moslimorganisatie van Indonesië – het 80 miljoen-lid Nahdlatul Ulama – heeft opgeroepen tot een vermindering van de relaties tussen personen van hetzelfde geslacht.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Post

——————————————
Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s