Maleisië en Indonesië verzetten zich tegen het “sterke-man-tijdperk” (24 nov. 2018)

Donald Trump, Xi Jinping, Vladimir Poetin, Recep Erdogan, Viktor Orban en Rodrigo Duterte zijn enkele van de namen, die de krantenkoppen hebben gedomineerd als leiders, die toonaangevend zijn in de door de wereld gerapporteerde mars naar autoritarisme. In januari meldde de Democratie-index van de Economist Intelligence Unit voor 2018, dat de verkiezingsdemocratie de “verontrustende terugtocht” over de hele wereld voortzette. Het TIME-tijdschrift heeft onlangs verklaard dat “er een nieuw archetype van leider is ontstaan, we bevinden ons nu in het sterke man-tijdperk.”
Als dit geldt voor Brazilië, de Verenigde Staten, China, Rusland, Turkije en zelfs de Filippijnen, is dat niet het geval in de Maleisische archipel.

Terwijl veel westerse waarnemers blijven beweren, dat de islam onverenigbaar is met de democratie, gaat dat niet op voor Indonesië en Maleisië. Maleisie is de sterkste verkiezingsdemocratie in Zuidoost-Azië en Indonesie is een onwaarschijnlijke laatbloeier.
Toen Maleisië in mei naar de stembus ging, vierde Indonesië 20 jaar Reformasi – een woord in zowel het Maleis als het Indonesisch, wat hervormingen betekent, met name van democratische aard. Protesten van een brede maatschappelijke coalitie van studenten, moslimgroepen en vrouwen in 1998 zagen de corrupte dictator van Indonesië van meer dan drie decennia, Soeharto, aftreden.
– Voor het volledige artikel, zie Al Jazeera


Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s