Commentaar Jakarta Post over corruptie (29 nov. 2019)

Foto hierboven: de niet-actieve Jambi-gouverneur Zumi Zola (rechts) bereidt zich voor op een ondervraging bij het hoofdkantoor van de Corruption Eradication Commission (KPK) in Jakarta op 26 april. (Antara / Aprillio Akbar)

Vorige week heeft de Corruption Eradication Commission (KPK) de bevindingen vrijgegeven van de Integrity Perception Survey (SPI) 2017, waarbij werknemers en openbare gebruikers zijn betrokken bij de diensten van zes overheidsinstellingen en de administraties van 15 provincies en 15 gemeenten en regentschappen.
De instellingen scoorden gemiddeld 66 van 100 punten. In een afmattend gevecht moeten we elk teken van vooruitgang ter harte nemen – het historisch beruchte douane- en accijnsorgaan stond bovenaan de lijst van overheidsinstanties met een score van 76,54, gevolgd door het Ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Transport.

De jaarlijkse enquête onder 2.084 ambtenaren en 2.142 leden van het publiek, inclusief zakenmensen, onthulde verder een groot probleem van de diepgewortelde corruptie. Met honderden politici en regionale leiders, die door de jaren heen zijn gearresteerd, is er een cultuur van corruptie binnen de bureaucratie, omdat politici weten, dat de “mandarijnen” grotendeels steekpenningen verwachten.

Zelfs jonge managers, zoals de niet-actieve Jambi-gouverneur Zumi Zola, die vorige week triest in de rechtszaal heeft toegegeven steekpenningen geaccepteerd te hebben van de wetgevende raad, zijn meegezogen in een politiek web, dat zich voedt met “korupsi berjamaah” (systematische corruptie). Bij deze vorm van corruptie (als iemand niet alleen handelt), zal men niet alleen ten onder gaan als hij betrapt wordt. Snitchers moeten zich voorbereiden op het einde van hun carrière, geconfronteerd worden met intimidatie of erger.
– Voor het  volledige bericht, zie Jakarta Post
.

—————————————
Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s