Huishoudelijk personeel, kwetsbare groep (9 dec. 2018)

Foto hierboven: Huishoudelijke werknemers worden blootgesteld aan meerdere kwetsbaarheden die, gecombineerd met het huidige gebrek aan erkenning en bescherming van de staat, hen niet alleen tot de grootste segmenten van de nationale beroepsbevolking, maar ook tot de risicogroepen behoren. (Foto met dank aan Komnas Perempuan).
.

Verslagen over de mishandeling, uitbuiting en zelfs uitvoering van Indonesische huishoudelijk werkers in binnen- en buitenland hebben de afgelopen jaren regelmatig media-aandacht gekregen.

Bekende horrorverhalen over de ervaringen van huishoudelijke werknemers zijn bv. hongersnood in Maleisië, mishandeling door onrechtmatige werkgevers in Indonesië en onthoofdingen in Saoedi-Arabië. De laatste van deze barbaarse executies vond plaats op 29 oktober, toen Tuti Tursilawati, een huishoudelijk hulp en slachtoffer van gendergerelateerd geweld, werd onthoofd, nadat ze schuldig bevonden was aan het vermoorden van haar werkgever.

Huishoudelijke werknemers worden blootgesteld aan meerdere kwetsbaarheden die, gecombineerd met het huidige gebrek aan erkenning en bescherming van de staat, hen niet alleen tot de grootste segmenten van de nationale beroepsbevolking, maar ook tot de risicogroepen behoren.

Het grote aantal Indonesische huishoudelijk werkers kan gedeeltelijk verband houden met de wijdverspreide armoede en beperkte werkgelegenheidskansen in de archipel; maar ook een historisch dominante Javaanse cultuur, waarin de begrippen feodalisme en dienstbaarheid voorkomen. In de Javaanse traditie van ‘ngenger’ zullen armere mensen rijkere huishoudens dienen, zoals huishoudelijke taken uitvoeren en helpen met het runnen van het huis in ruil voor eten, bestuur en eventueel scholing.

De thuiswerkindustrie, zoals opgemerkt door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), blijft een sterk gefeminiseerde sector en 80 procent van alle huishoudelijk personeel bestaat uit vrouwen en meisjes. Het werk is veeleisend en toch ondergewaardeerd, door velen in de samenleving als ongeschoold beschouwd en zonder economische waarde.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Globe
.

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s