Democratie neemt wereldwijd neemt, komende verkiezingen van Indonesië bieden hoop ? (11 dec. 2018)

Foto hierboven: Deelnemers aan het 11e Bali Democracy Forum poseren voor een foto. (Foto met dank aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken).
.
Met nog minder dan zes maanden te gaan tot de presidents- en parlementsverkiezingen van 2019, zal Indonesië een sprankje hoop bieden aan een wereld die een democratische terugval beleeft?

De Democratie-index van de Economist Intelligence Unit laat zien, dat meer dan de helft van de 167 beoordeelde landen in 2017 lagere scores behaalde dan vorig jaar, onder andere door een afnemende deelname van het publiek aan verkiezingen en politiek, afnemend vertrouwen in openbare instellingen, afnemende aantrekkingskracht van reguliere partijen, een steeds groter wordende kloof tussen politieke elites en electoraten, een afname van de mediavrijheden en uitholling van de burgerlijke vrijheden, waaronder beperkingen van de vrijheid van meningsuiting.

Dit laatste was vooral duidelijk in Indonesië, dat een tegenslag in de democratie leed door de gevangenneming van de voormalige gouverneur van Jakarta, Basuki ‘Ahok’ Tjahaja Purnama, wegens godslastering.

Wat er gebeurt bij verkiezingen in Indonesië, de op twee na grootste democratie ter wereld met een bevolking van rond 260 miljoen, zal daarom ook van invloed zijn op de toestand van de mondiale democratie.
Dit jaar is toevallig ook de 20ste verjaardag van de ondergang van het autoritaire Suharto-regime en het begin van een tijdperk van democratische hervorming, bekend als Reformasi.

Tijdens het 11e Bali Democratie Forum in Nusa Dua op donderdag wees minister van Buitenlandse Zaken Retno Marsudi erop, dat Indonesiërs in 1998 de democratie hadden gekozen, ondanks de sterke economische groei, die op zichzelf niet gelijkheid of welvaart voor iedereen garandeert.

“Daarom heeft Indonesië democratie gekozen als een nieuwe weg van ontwikkeling.We zijn er van harte van overtuigd, dat een democratisch systeem iedereen in staat zal stellen om deel te nemen aan het proces van ontwikkeling en natievorming,” zei Retno tijdens haar openingsrede tijdens het tweedaagse evenement .

Tijdens de 32-jarige regering van Soeharto, bekend als de Nieuwe Orde, kende de Indonesische economie een snelle groei, die eind jaren tachtig een gemiddelde van 9 procent bereikte.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Post
.

————————————————————-

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

————————————————————-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s