Autoriteiten waarschuwen voor extreem weer voor Tsunami-getroffen kust (28 dec. 2018)

Foto hierboven: Bliksem veroorzaakt door de uitbarsting van de Anak Krakatau vulkaan in de Straat van Sunda, op maandag. De autoriteiten waarschuwden woensdag voor ‘extreem weer en hoge golven’ rond de vulkaan en spoorden mensen aan weg te blijven van de kust die al verwoest was door een tsunami die meer dan 400 mensen doodde. (Antara Photo / Muhammad Adimaja).
.

De autoriteiten waarschuwden woensdag, 26 december, voor “extreem weer en hoge golven” rond de uitbarstende Anak Krakatau-vulkaan, en spoorden mensen aan weg te blijven van de kust, die al verwoest was door een tsunami die meer dan 400 mensen doodde.


Aswolken spatten uit Anak Krakatau, bijna verduisterend het vulkanische eiland waar een krater bij hoog tij instortte, en stuurde op zaterdag golven van 5 meter hoog naar de kust in de Soenda-Straat tussen Java en Sumatra.
Het Meteorology Climatology and Geophysics Agency (BMKG) zei dinsdag laat dat het ruige weer rond de vulkaan de krater kwetsbaarder kon maken.

“We hebben een monitoringsysteem ontwikkeld, dat specifiek gericht is op de vulkanische tremors bij Anak Krakatau, zodat we vroegtijdige waarschuwingen kunnen geven,” zei BMKG-topman Dwikorita Karnawati, eraan toevoegend dat een uitsluitingszone van 2 kilometer was opgelegd.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Globe
.