Religieuze leiders roepen op te vechten tegen ‘religieus exclusivisme’ (31 dec. 2018)

Een aantal religieuze en culturele personen hebben een document geformuleerd, dat de “JakartaTreatise” wordt genoemd als reactie op de toenemende golf van religieus conservatisme die het land overspoelt.

De verklaring, die uit vijf punten bestaat, werd uitgebracht aan het einde van een tweedaagse discussie op vrijdag en zaterdag in Noord-Jakarta. Onder de aanwezigen waren voormalig Grondwettelijk Hof opperrechter Mahfud MD, katholieke priesters Benny Susetyo en Franz Magnis Suseno, Nahdlatul Ulama communicatieonderzoeker Savic Ali, coördinator van het Liberal Islam Network (JIL) Ulil Abshar Abdalla en activist Alissa Wahid.

De verklaring werd voorgelegd aan minister van Religieuze Zaken, Lukman Hakim Saifuddin, die zaterdag een officieel antwoord uitbracht, grotendeels in overeenstemming met de punten in het document.

“In de context van het nationale en communale leven in Indonesië, wordt religie verondersteld een bron te zijn van belangrijke waarden, die niet los kunnen worden gezien van het dagelijks leven,” zei Lukman in de verklaring.

“Echter, het hedendaagse religieuze leven vertoont de neiging om de nobele waarden van religie te verminderen en hen te beperken tot externe aspecten zoals juridisch en politiek formalisme, terwijl ze de morele en spirituele aspecten van religie negeren.”
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Post
.
——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s