Commentaar Jakarta Post: Stem tegen fraudeurs (3 febr. 2019)

Foto hierboven: General Elections Commission (KPU) voorzitter Arief Budiman (midden), commissarissen Pramono Ubaid (links) en Ilham Saputra tonen lijsten van wetgevende kandidaten, die voormalige corruptie-veroordeelden zijn. De KPU heeft 49 ex-gedetineerden bekendgemaakt die wetgevende kandidaten zijn geworden. (The Jakarta Post / Dhoni Setiawan)

.
Van de meer dan 9.000 kandidaten, die kandidaat zijn voor zetels in de nationale en lokale parlementen bij de verkiezingen in april, zijn er 49 ex-veroordeelden, volgens de General Elections Commission (KPU). De KPU onthulde hun namen op woensdag als onderdeel van haar verantwoordelijkheid om burgers zo goed mogelijk te informeren over de track records van diegene die een openbaar ambt zoeken.

De 49 namen zijn afkomstig van 13 van de 17 politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen. Ze kunnen meedoen dankzij een uitspraak van het Hooggerechtshof van vorig jaar, ondanks openlijke verontwaardiging. Voormalige veroordeelden zijn alleen verplicht om hun strafregisters publiekelijk aan te kondigen.

De partijen zonder ex-veroordeelden, zijn de Nationale Ontwakende Partij, de Nationale Democratische Partij, de Verenigde Ontwikkelings Partij en de nieuwe Indonesische Solidariteitspartij.

De actie van de KPU om de namen van aspirant-kandidaten met een staat van corruptie openbaar te maken, is misschien een kleine stap in de richting van strikte handhaving van de Verkiezingswet 2017, maar een grote stap voorwaarts voor de Indonesische democratie. In plaats van publiekelijk te schande maken, is de aankondiging een onderdeel van de broodnodige politieke vorming – een verantwoordelijkheid die politieke partijen helaas niet hebben vervuld.
– Voor het volledige artilel, zie Jakarta Post
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s