Flores: “ikat” brengt moslims, christelijke vrouwen samen (3 febr. 2019)

Foto hierboven: Vrouwen met verschillende religieuze achtergronden weven samen in het Sa’o Pipi Tolo-huis in Nagekeo Regency, Flores, Oost-Nusa Tenggara. (JP / Markus Makur).
.
Door het weven van ikatweefsels wordt tolerantie bevorderd tussen vrouwen met verschillende religieuze achtergronden in het regeke van Nagekeo, Flores, Oost-Nusa Tenggara.

Rumah Sa’o Pipi Tolo (Sa’o Pipi Tolo House), opgericht door een gepensioneerd lid van de Nationale Politie, Com. Generaal Gregorius Gories Mere, brengt kunstwerken bijeen door het kenmerkende weven van Nagekeo, Ende en het hele eiland Flores door moslim- en christelijke vrouwen. Voorafgaand aan de organisatie, weefden de vrouwen stoffen in hun eigen huis en verkochten ze tegen veel lagere prijzen.

De aartsbisschop van Ende, Mgr. Vinsentius Potokotta, sprak de hoop uit dat het initiatief niet alleen vrouwen in staat zal stellen meer geld te verdienen, maar ook tolerantie zal bevorderen bij mensen met verschillende religieuze achtergronden.

“[Dergelijke initiatieven] moedigen ons ook aan en inspireren ons [priesters] om echte dingen te doen voor de empowerment van vrouwen,” zei hij.

Alfonsa Horeng, een lokale vrouwelijke leider en ook een bekende ikat-expert, legde uit dat weven een overgeërfde traditie is en wordt onderhouden door vrouwen van verschillende religies.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Post
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–