Transgender-kunstenaars zoeken oorsprong van ‘bissu’ in Zuid-Sulawesi (5 febr. 2019)

Foto hierboven: Tamara Pertamina (rechts) leidt een bissu-achtig ritueel in Zuid-Sulawesi om te bidden voor Emma Frankland, die naar het Verenigd Koninkrijk zal gaan. (JP / Bambang Muryanto).
.
Bissu is de genderneutrale identiteit in de Bugis-traditie op Zuid-Sulawesi.
Bissu was een zeer gerespecteerde leider in Zuid-Sulawesi honderden jaren geleden. Tegenwoordig verwijst de term bissu meestal naar calalai (vrouwen die op mannen lijken) of calabai (mannen die op vrouwen lijken).
Twee transgender-artiesten, Emma Frankland en Tamara Pertamina, zaten tegenover elkaar achter een tafel vol kokosnoten, bananen, kippeneieren, rozen en geld voor een offer, terwijl ze een bissu-achtig ritueel uit Zuid-Sulawesi uitvoerden om voor elkaar te bidden. Emma zong een lied voor Tamara terwijl Tamara Al Fatihah reciteerde, het eerste hoofdstuk van de Koran, voor Emma.
Het ritueel markeerde een einde aan hun presentatie en uitvoering getiteld “Calabai Jangeng, 0p zoek naar onze trans-voorouders”, die werd gehouden op 21 januari. Emma, vergezeld door haar jonge kind Joey, samen met Tamara, ontving een sponsorschap van de British Council om van 9 tot 19 januari een bezoek te brengen aan en kennis te maken met bissu in Zuid-Sulawesi.
– Voor het volledige artikel, zie Jakarta Post
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–