Was NU (Nahdlatul Ulama) radicaal in strijd tegen kolonialisme? Misschien niet, zegt NU (11 febr. 2019)

Foto hierboven: President Joko “Jokowi” Widodo (midden, rechts) woont de 73e verjaardag bij van Muslimat NU, de vrouwenvleugel van Nahdlatul Ulama (NU), in Jakarta op zondag 27 januari. (Antara / Wahyu Putro A).
.
Nahdlatul Ulama (NU) – de grootste islamitische groep in het land die nu de oorlog leidt tegen religieus extremisme – werd ooit beschouwd als een ‘radicale’ organisatie vanwege haar non-conformistische houding ten opzichte van het kolonialisme.

Een door de staat opgedragen geschiedenisboek voor studenten van de vijfde graad beschrijft de islamitische organisatie als zodanig, maar de huidige leden zijn kennelijk geërgerd door de ‘radicale’ verwijzing in een tekstboek – zelfs wanneer het wordt gebruikt om de opkomst van het Indonesische nationalisme in de eerste te verklaren decennia van de 20e eeuw.

Onder het hoofdstuk “The Early Radical Era” classificeert het boek Peristiwa Dalam Kehidupan (Events in Life) NU als een “radicale” groep, samen met andere revolutionaire organisaties zoals de Indonesische Unie (PI), de Indonesische Nationalistische Partij en de Indonesische Communist Partij (PKI).
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Post
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–