Politieke islam reden tot bezorgdheid in relaties met buren Indonesie (22 febr. 2019)

Foto hierboven: Australië moet nadenken over de houding ten opzichte van de islam, en met name over de beste manier om invloed uit te oefenen op de islam in Indonesië. (Shutterstock / File).
.
Zoals veel Indonesiërs hebben ook Australiërs hun zorgen geuit over de opkomst van het politieke islamisme. Experts hebben gewezen op de impact ervan op bilaterale banden en handel, en met de aanstaande presidentsverkiezingen kunnen religieuze kwesties een gevoelig punt worden voor de Indonesisch-Australische diplomatie.

De invloed van het politieke islamisme in Indonesië werd duidelijk in 2017, toen de gouverneur van Jakarta, Basuki ‘Ahok’ Tjahaja Purnama, een christen van Chinese afkomst, tot twee jaar gevangenis werd veroordeeld nadat islamistische groeperingen hem beschuldigden van godslastering.

Een meer recent voorbeeld verwijst naar president Joko “Jokowi” Widodo’s beslissing om voor de conservatieve geestelijke Ma’ruf Amin te kiezen als running mate.

Vanwege de vorige week geannuleerde vrijlating van Abu Bakar Baasyir, de spirituele leider van de bomaanslagen in Bali in 2002 die 38 Indonesiërs en 88 Australiërs hebben gedood, hebben zowel Indonesische als Australische media kritiek geuit op Jokowi voor het kalmeren van islamitische groeperingen ten nadele van minderheden.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Post
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–