Beide kandidaten claimen de overwinning (Volkskrant, 18 april 2019)

Foto hierboven: De Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto claimde vandaag de overwinning in Jakarta, hoewel de eerste uitslagen anders uitwijzen. Beeld AP

‘Kosong satu, sah.’ Nul één, geldig. Het stembiljet wordt omhoog gehouden, zodat iedereen kan zien dat het duo Joko Widodo/Amin Ma’ruf er weer een stem bij heeft. En dan nog een, en nog een. Het riedelt maar door met kosong satu, en het duurt een tijd voordat er eens een ‘kosong dua’ tussendoor komt, nul twee. Zo blijft het, tot de laatste stem is geteld. Duo nummer twee, Prabowo Subianto/Sandiaga Uno, heeft geen schijn van kans in stembureau 033 in Cipete, Jakarta.

Landelijk ligt dat wel anders. Op Sumatra scoren de ex-generaal en zijn running mate meer dan 80 procent, en ook elders zijn er bolwerken waar Joko ‘Jokowi’ Widodo er niet aan te pas komt. Er is zelfs een stembureau in Oost-Java waar maar één stem op de president wordt geteld. Oost-Java en Sumatra zijn zwaar moslimterrein en dat is waar Prabowo deze keer zijn stemmen vandaan wil halen.

Maar er wonen veel minder mensen op Sumatra dan op het overvolle Java, en een groot stuk van Java, inclusief Cipete, is Joko Widodo’s terrein. Als om drie uur ’s middags de ‘quick counts’ losbarsten, bouwt de president daarom al snel een voorsprong op, die niet meer in te halen lijkt. Naarmate meer buitengebieden worden meegeteld, krabbelt Prabowo nog wel een beetje terug, maar het verschil blijft zweven tussen de 5 en de 12 procent. Genoeg om bijna zeker te weten wie er heeft gewonnen.

De televisiestations schakelen daarom even voor vijf uur ’s middags live naar het hoofdkwartier van Widodo’s coalitie. De leiders van de coalitiepartijen staan al klaar op het podium, en het wachten is alleen nog op Jokowi zelf om de overwinning op te eisen. Terwijl iedereen wacht op een feestje, schakelen de zenders echter heel plotseling naar het andere hoofdkwartier, waar Prabowo in kakihemd de microfoon heeft gegrepen.
– Voor het volledige bericht, zie de Volkskrant.
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s