Vreedzame verkiezing toont overdreven angst voor tweedeling in Indonesie (Jakarta Globe, 18 april 2019)

Dit jaar willen de zittende president Joko “Jokowi” Widodo, die economische hervorming en infrastructuurdrift benadrukt, en voormalig legergeneraal Prabowo Subianto, een bondgenoot van islamitische partijen en hardliner-groepen de harten veroveren van 192,8 miljoen geregistreerde kiezers.

Angst dat identiteitspolitiek misschien diepe breuken in een van ’s werelds grootste democratie heeft veroorzaakt, lijkt nu ongegrond.
Asad Ali Said, evan Nahdlatul Ulama (NU), ’s werelds grootste moslimorganisatie, heeft het idee verworpen dat Indonesische moslims gepolariseerd zijn tussen liberalen die de religieuze tolerantie van het land willen behouden en conservatieve moslims die een islamitische heerschappij willen zien, zelfs een kalifaat.
Hij zei dat wat tijdens de soms brutale presidentiële campagne is gebeurd, ‘pure politiek’ is.
Hij wees er ook op dat dit niet de eerste keer is dat politici populistische ideeën gebruiken om steun te krijgen.
“Ik krijg veel politieke wetenschappers uit het buitenland die naar me toekomen, het voelt vaak, dat ze willen dat ik zeg, dat er een conflict is tussen Indonesische soennieten en sjiitische moslims.” Ik zeg nee, dat is er niet. “Onze lang onderhouden traditie om diversiteit te respecteren is sterker dan dat, “zei Asad.
– Voor het volledige bericht, zie Jakarta Globe
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–