Indonesië verkiezing: de hardline islam, waar het fout ging voor Prabowo (24 april 2019)

Indikator, IndoBarometer, CSIS, Kompas en Saiful Mujani Research and Consulting (SMRC) hadden Jokowi en zijn running mate Ma’ruf Amin’s overwinning voorspeld, zij het met een grotere winstmarge.

14 provincies – onder meer West-Java, Banten en Noord-Sumatra – staan bekend als een van de meest conservatieve plaatsen in het land. Sinds de verkiezingen van 2014 hebben de supporters van Prabowo Jokowi geschilderd als een vijand van de islam, een geheime communist en een katholiek, ondanks het feit dat de zittende leider een vrome Javaanse moslim is. Hun pogingen om het beleid van Jokowi in diskrediet te brengen hebben geleid tot latente anti-Chinese sentimenten, en deze aanvalslinie trof zijn hoogtepunt in 2017.

Dat was toen de bondgenoot van Jokowi, Basuki Tjahja Purnama, of Ahok, een Chinese christen, als gouverneur van Jakarta rende. De aanhangers van Prabowo gingen in het offensief en beweerden dat Ahok godslastering pleegde en door op een christen te stemmen, zouden ze naar de hel gaan. De zwarte campagne – die de krant Jakarta Post omschreef als “de smerigste, meest polariserende en meest verdeeldheid die de natie ooit heeft gezien” – heeft Ahok’s ondergang helpen bewerkstelligen, ondanks zijn prestaties en hoge goedkeuringsclassificatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s