Commentaar: verdeeldheid van Indonesië over religie en politiek (28 mei 2019)

Bron foto hierboven: Bagus Indahono/EPA/AAP
.
Afgelopen vrijdag heeft het campagneteam van Prabowo protesten ingediend tegen de verkiezingsresultaten bij het Constitutionele Hof. Ze beweren dat de overtuigende 10% winst van zijn rivaal, president Joko “Jokowi” Widodo, op frauduleuze wijze werd verkregen. Tot nu toe hebben ze geen overtuigend bewijs kunnen leveren om dit te ondersteunen.

Als, naar alle waarschijnlijkheid, de rechtbank de petitie afwijst om de winst van Jokowi te annuleren, kan dat een volgende ronde van rellen veroorzaken. Dit is vooral zo omdat Prabowo’s kamp al weken zegt dat het hof bevooroordeeld is ten gunste van de regering.

Maar zelfs als de rellen opnieuw beginnen, is het zeer onwaarschijnlijk dat Jokowi ten val komt, aangezien de regering, politie en leger lijken gesloten te zijn achter hem.

Veel leden van de elite houden niet zo van Jokowi, een provinciale politicus die vijf jaar geleden een spectaculaire sprong maakte naar het presidentschap en nog steeds een beetje een buitenstaander is. Maar hij heeft het enorme voordeel van incumbency. Leiders van de bureaucratie en veiligheidsdiensten danken hun posities, rijkdom en macht aan zijn administratie. Ze zijn bang om te worden vervangen in de zuivering van hoge posities die zouden volgen als Prabowo op een of andere manier het roer overnam.
– Voor het volledige commentaar, zie theconversation.com
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–