Dinsdag 4 juni na 18.00 uur: Lebaran, het Suikerfeest.

Van Uw correspondent op Java:

Het Suikerfeest, Lebaran oftewel Idul Fitri, begint op dinsdagavond 4 juni, na het avondgebed rond 18.00 uur. Miljoenen mensen in heel Indonesie gaan naar hun geboortedorp om daar met familie het Suikerfeest te vieren (= “mudik”’of “pulang kampung”). Het aanstaande weekeinde wordt de top-drukte verwacht.
Op Java alleen al zijn miljoenen mensen onderweg; per auto, trein of vliegtuig. Het is elk jaar weer een enorm spektakel deze enorme exodus. Op de grote doorgaande wegen zijn om de zoveel kilometer posten geplaatst, waar politie is, een moskee, artsen en andere hulpverleners. Dit jaar zijn veel 4-baans snelwegen in gebruik gesteld, men verwacht daarom iets minder drukte. Om een idee te geven van de drukte: een paar jaar geleden ben ik enkele dagen voor het Suikerfeest van  Bali naar mijn desa gereisd met de auto. In Gilimanuk heb ik 8 uur moeten wachten, voordat ik op de boot kon.
De feestelijkheden duren ongeveer 2 weken, maar na een week komt de thuisreis weer op gang.
.

——————————————–

Andere sites van de auteur:
Oost Java Info,
Sultans en Raja’s in Indonesie

——————————————–